Zwemmen, wandelen of kamperen in Björnö

Björnö Naturreservat

Als je door de drukke straten van Norrmalm, Södermalm of Gamla Stan loopt, is het soms moeilijk voor te stellen dat je binnen een uur in de woeste Zweedse natuur kunt zien. Toch zijn er talloze bossen en natuurgebieden die op een steenworp afstand van Stockholm liggen. Een mooi voorbeeld is Björnö – een natuurgebied op een busreis van Slussen waar de bossen en Baltische zee samenkomen.

Een beetje onwennig stap ik op een vrijdagmiddag een bloedhete bus bij Slussen in. Ik, bepakt met tent, rugzak en slaapzak vorm een contrast met de andere keurig geklede reizigers in de bus. Toch brengt bus 428X/429X je niet enkel naar slaperige Stockholmse buitenwijken in Nacka, ook voor een avontuur in natuurreservaat Björnö moet je deze buslijn hebben.

Björnö

Naarmate de busreis vordert raakt de bus meer en meer leeg, en na 45 minuten stappen we uit bij de bushalte Björnö Naturreservat.
Björnö is een natuurgebied met voor ieder wat wils: meerdere jachthavens, een prachtig zandstrand en groene wilde bossen. Het natuurgebied ligt zo’n 15 minuten wandelen van de bushalte en zandstrand Torpesand ligt vlakbij de ingang van het natuurreservaat. Van daaruit leiden meerdere paadjes het bos in.

Björnö heeft meerdere plekken om je tent op te slaan met voorzieningen als stromend water en toiletten. Wij kozen echter de rotsen vlakbij het strand als onze overnachtingsplaats. De tent was rond 18.00 opgezet en om ons heen was het nog vrij druk met dagjesmensen.

Het rijk alleen
Rond 20.00 uur hadden we echter het rijk voor ons alleen. Een zomeravond met een tent op de rotsen en een sprookjesachtig uitzicht over de Stockholmse archipelago in de Baltische zee. Vanwege de Zweedse droogte sloegen we het grillen en het kampvuur uiteraard over, maar Björnö trakteerde op een geweldige avond om buiten te zwemmen (koud!), eten en drinken.

Björnö naturreservat
Het uitzicht vanuit de tent!

Dankzij de ligging op zo’n 45 minuten van Slussen en de goede bereikbaarheid van Björnö, is het natuurgebied een perfecte plek om te kamperen of te zwemmen als je in Stockholm woont of op bezoek bent. We waren verbaasd dat er geen andere mensen kozen voor een overnachting, maar waarschijnlijk kiezen veel Stockholmers voor het meer bekende Tyresta nationalpark voor een weekend in de wildernis.

Ik hoop dat de onderstaande foto’s je ervan overtuigen dat geen spijt zult krijgen van een bezoek aan Björnö.

Björnö NaturreservatBjörnö Naturreservat

Waar aan te denken voor een bezoek aan Björnö Naturreservat

  • Zweedse zomers zijn onlosmakelijk verbonden met muggen. Ga goed voorbereid op pad!
  • Zorg voor voldoende voedsel en drinkwater!
  • Toon respect voor de natuur, ga voorzichtig om met planten en bomen en neem je afval mee!
  • Zoek van tevoren bustijden op zodat je niet voor verrassingen komt te staan.Written By
More from Anthony
Gröna Lund omgetoverd in Night Rider nachtclub
Na een sluiting die vanwege Covid-19 meer dan een jaar duurde heeft...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *