Vitabergsparken – Södermalms glorie

Vitabergsparken

Lang heb ik lopen twijfelen of ik Vitabergsparken een plaatsje moest geven op Stockholmblog. Als je het objectief bekijkt, is Vitabergsparken immers gewoon een van de vele parken die Stockholm rijk is. Toch is er iets bijzonders met dit stukje groen op Södermalm. Of het nu de prachtige Sofiakerk is die je al van ver aan de horizon kunt zien, of de glooiende heuvels van het park, ik durf het niet te zeggen. Wel weet ik dat ik iedereen in Stockholm op het hart druk dit park eens te bezoeken. Zelfs als is het just another park.

Dankzij de Sofiakerk op de top van de heuvel, is het park al van verre te zien. Maar het park heeft meer te bieden dan enkel deze grote kerk. Zo is er een grote speeltuin voor jong en oud met een prachtig uitzicht (tip!) en heeft het park een heus Amfitheater. Dit theater wordt in de zomer gebruikt voor toneelstukken en concerten die vaak gratis te bezoeken zijn.

Vitabergsparken

Het heuvelachtige Vitabergsparken is zowel in de zomer als de winter een fijne plek om een paar uurtjes te besteden. In het winter voor een zonnige wandeling met een kop koffie van Nytorget, als het park bedekt is met een dikke laag sneeuw. In de zomer is het de picknick- of barbecueplek bij uitstek op Södermalm! ‘s Zomers is het dan ook erg druk in het park, vaak liggen de glooiende grasvelden tot laat in de avond vol met picknickkleden.

Vitabergsparken

Wellicht de grootste bofkonten van Stockholm zijn de gelukkigen die in een van de bewaarde arbeidershuizen in het park wonen. Een bezoek aan dit straatje met de nostalgische huizen is absoluut de moeite waard.

Nieuwsgierig geworden naar dit park? Dankzij de centrale ligging op Södermalm is dit park eenvoudig te bezoeken. Vanaf metrohaltes Skanstull of Medborgarplatsen loop je er in tien minuten naartoe. Vanaf Slussen kun je bus 3 richting Södersjukhuset nemen en uitstappen bij Åsögatan of Gotlandsgatan. Je loopt het park dan zo in. Het park is ook goed te combineren met een bezoek aan Nytorget en de rest van SoFo, dit gebied ligt namelijk om de hoek.Written By
More from Anthony
Brunch bij Mornington Hotel
Als er iets is, waar Stockholmers gek op zijn in het weekend,...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *