Stockholms grootste kanelbullar bij Café Saturnus?

Er zijn maar weinig tradities zo diep geworteld in de Zweedse samenleving als Fika. Koffie (of thee) drinken, een lekkernij erbij en de dag bespreken, de Zweden doen dit het liefst meerdere malen per dag. Natuurlijk met zoete favorieten als chokladbollar of kanelbullar. Maar wat is nu de fika-hotspot, als je in Stockholm bent? Ik ben bang dat er geen eenduidig antwoord is op deze vraag. Wat ik wel weet, is dat er maar weinig café’s in de stad zijn met betere (en grotere!) kanelbullar dan Café Saturnus in Östermalm.

Kanelbullar in Franse sferen

In Café Saturnus is het alsof de tijd heeft stilgestaan. Zachte muziek, vintage lampen en posters en een mozaïekvloer doen je vermoeden dat je vooroorlogs café in Parijs bent binnengestapt. Een vermoeden dat versterkt wordt door de obers met stropdassen en het Franse menu boven de bar. Maar vergis je niet, dit café blinkt uit in het bakken van een oerzweedse snack: kanelbullar. Op de toonbank ligt vaak een enorme stapel kaneelbroodjes op hongerige klanten te wachten. Warm, als je tenminste gelukt hebt.  De term broodjes is overigens een beetje misleidend, de kanelbullar zijn namelijk enorm groot. Misschien wel een beetje té groot voor een persoon, maar je kunt ze natuurlijk delen.

Aanrader in zomer én winter

Naast de kaneelbroodjes zijn er ook andere gebakjes te koop en Café Saturnus heeft ook een uitgebreide kaart met koffiespecialiteiten en lunchgerechten. Ik zat vol na mijn kaneelbroodje, maar de gerechten zagen er zeer smakelijk uit.

Kanelbullar Café Saturnus
Foto door Michela Simoncini

In de winter is Saturnus een perfect plekje voor een knusse fika, in de zomer kun je je kanelbulle en coffee to go nemen. Vlakbij ligt namelijk Humlegården, een fijn park om op zonnige dagen tijd door te brengen. Op werkdagen is Café Saturnus van 08.00 in de ochtend tot 18.00 ‘s avonds geopend. In het weekend opent het café een uurtje later 

Over Café Saturnus

Café Saturnus ligt op ongeveer tien minuten loopafstand van populaire winkelstraten als Kungsgatan, Stureplan en Biblioteketsgatan.

Café Saturnus
Eriksbergsgatan 6
www.cafesaturnus.se
Dichtstbijzijnde metrostation
Hötorget en Östermalmstorg (uitgang Birger Jarlsgatan)

Written By
More from Anthony
Gröna Lund omgetoverd in Night Rider nachtclub
Na een sluiting die vanwege Covid-19 meer dan een jaar duurde heeft...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *