Snus – het Zweedse alternatief voor roken

Tabak-snus

Met een blog over Stockholm en Zweden in het algemeen kun je met geen mogelijkheid om snus heen. Dit product is namelijk zo vastgeroest in de Zweedse (en Noorse) cultuur dat je er zelfs tijdens een korte vakantie mee geconfronteerd zal worden. Snus is een tabaksproduct dat niet gerookt wordt, maar onder de lip gestopt wordt en zo nicotine afgeeft. Het product is van oudsher erg populair en heeft er voor gezorgd dat het aantal rokers in Zweden relatief laag is.

Snus (de meest populaire soort is per portie verpakt) is een klein pakketje met gestoomde tabak. Het doet eigenlijk een beetje denken aan een theezakje, dat je onder je onder- of bovenlip plaats. Daar geeft het pakketje langzaam nicotine af, zonder de longen aan te tasten met rook.
Snus is op deze manier minder schadelijk dan roken. Hoe schadelijk snus precies is, daar zijn onderzoekers niet helemaal uit. Toch is het product verboden in de rest van Europa.

Snus is verkrijgbaar in vele verschillende soorten. Zo is er losse snus, die je zelf in porties moet kneden, maar vaak worden de al eerder genoemde zakjes gebruikt. Bekende merken zijn General, Granit en Skruf. De snus wordt in supermarkten en winkels als Pressbyrån verkocht in ronde doosjes.

Snussen, zo doe je het.

Wat voel je?
Enige tijd na het inbrengen van Snus kan je tandvlees gaan tintelen en voel je je ontspannen. Snus bevat dezelfde hoeveelheid nicotine als meerdere sigaretten. Het is echter geen drugs! Na 15-20 minuten is de Snus uitgewerkt en kun je het zakje uit de mond halen.

Voordelen
In tegenstelling tot roken heeft je omgeving geen last van je Snusgebruik. Geen rook en vervelende geur. Ook hoef je niet naar buiten, hetgeen in koude landen als Zweden en Noorwegen natuurlijk een groot voordeel is.

Nadelen
Bij overmatig gebruik van het tabaksproduct kunnen je tanden bruin kleuren en in (zeer) extreme gevallen verdwijnt het tandvlees op de plaatsen waar je het zakje plaatst. Geloof me, dat is geen aantrekkelijk gezicht.
De zakjes worden, net als sigaretfilters, lukraak weggegooid. Wees dus niet verbaasd als je in parken en dergelijke de gebruikte zakjes tegenkomt. De meest verschrikkelijke geur die je in Zweden tegen kunt komen is een gebruikt snuszakje vinden in een urinoir in discotheken. Bereid je voor..

Stockholmblog raadt het gebruik van tabaksproducten af Dit artikel is puur voor informatieve doeleinden.

Tags from the story
, ,
Written By
More from Anthony
Midzomer – wat is dat eigenlijk?
Midzomer, ofwel de langste dag van het jaar, wordt in Zweden uitbundig...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *