Snel Zweedse woorden leren met Memrise.com

Memrise logo
Je woont in Zweden, bent van plan te verhuizen of bent misschien gewoon geïnteresseerd in de Zweedse taal. Grote kans dat je de taal niet kent, afgezien van ‘Hej‘, ‘Hur mår du?’ , ‘köttbullar’ en ‘God morgon’. Er zijn dan verschillende manieren om Zweeds te leren. Een van mijn favoriete manieren is Memrise.com, een website waar je spelenderwijs je vocabulaire razendsnel uitbouwt. Er zijn verschillende cursussen beschikbaar waarmee je zowel aan je woordenschat als aan grammatica kunt werken.Op Memrise wordt het principe van Gamification toegepast, een spelelement toevoegen aan het dagelijks leven of taken. Door dit principe wordt het leuk om Zweedse woorden te leren en te onthouden. De website is heel eenvoudig, na het lid worden (je kunt ook inloggen met Facebook of Google) kies je voor een taal die je wilt leren. Er is een sectie Swedish for Dutch speakers beschikbaar, maar die is zo beperkt dat je beter voor de algemene categorie Swedish kunt kiezen.

Binnen deze sectie zijn er veel verschillende lessen. Je kunt kiezen voor een les over het menselijk lichaam, maar er is ook een les met Basic Swedish die 1000 woorden telt. Je leert per keer vijf woordjes die je enkele keren moet herhalen. Eerst multiple choice, daarna moet je ze zelf schrijven. Na oefenronde zie je voor elk geleerd woord een plantje in je tuin staan, deze tuin moet je kortetermijngeheugen voorstellen. Als je plant volledig volgroeid is wacht je een aantal uur, waarna je de woorden kunt oogsten (verplaatsen naar je langetermijngeheugen). Zo groeit het aantal woorden in je langetermijngeheugen langzaam tot een complete taal.

Memrise voorbeeld
Je kunt Memrise ook voor kortere zinnen en grammatica gebruiken

Het leren op deze manier gaat ongelooflijk snel en doordat sommige woorden ook audio met de uitspraak bevatten, is Memrise erg handig. De community van Memrise.com groeit snel en daardoor groeit ook het aantal woordenlijsten(je kunt je eigen woordenlijst publiceren). Ook is het mogelijk Mems (geheugensteuntjes) toe te voegen bij woorden zoals uitleg, gebruik in een zin of plaatjes. Op deze manier zijn de woorden beter te onthouden. Er is ook een applicatie voor de iPhone beschikbaar.

Ik raad alle geïnteresseerden in de Zweedse taal (of het leren van een andere taal!) aan om Memrise.com te gebruiken. Memrise heeft mij tijdens mijn eerste jaren in Stockholm enorm geholpen om relatief snel vloeiend Zweeds te leren. Dit bleek voor mij de perfecte manier om de taal onder de knie te krijgen. En als ik het kan, dan kun jij het ook!

Wil je aan de slag met Memrise, surf dan naar de website. En voeg mij toe als Mempal, ik vind het leuk om de voortgang van andere Nederlanders te zien!

Lycka till!

Tags from the story
, , ,
Written By
More from Stockholmblog
Skansen; Zweeds openluchtmuseum en dierentuin
Skansen is een openluchtmuseum je alles kunt vinden waar Zweden zo bekend...
Read More
Join the Conversation

6 Comments

 1. says: Heidi

  Tof! Ik voeg het meteen toe aan mijn favorieten. Ik leer nu al een tijdje Zweeds met onder meer de Duolingo-app. Heb op mijn blog een lijstje met nog enkele andere apps om zweeds te leren. Zal Memrise ook eens proberen.

 2. says: Joost

  Vind het toch te makkelijk geroepen, Je gaat ergens heen en je gebruikt en app om woordjes te leren. Doet me denken aan dat je vroeger een toeristen boekje kreeg en dan wat woorden geleerd kreeg zodat je “hallo” en “alles goed” kunt zeggen. Wil je echt jezelf redden in Zweden zal je toch echt een cursus moeten doen voor dat je er compleet in wilt gaan. Grammaticaal misschien makkelijk maar om te spreken zeker niet

  1. says: Anthony

   Bedankt voor je reactie! Ik probeer niet te beweren dat enkel het gebruik van een applicatie je in korte tijd in een Zweedse spreker verandert. Wat ik wel weet, is dat Memrise je een heel eind op weg kan helpen en dat cursussen niet voor iedereen de enige weg naar Rome is. Daar ben ik het levende voorbeeld van. Maar zo gek is het natuurlijk niet dat we verschillende standpunten hebben, ik als Nederlandse expat in Zweden en jij als medewerker van een bedrijf dat taalcursussen aanbiedt. 🙂

 3. says: Anneke

  Dank je Anthony, voor je tip. Ik begin binnenkort aan een cursus Zweeds op een volkuniversiteit en denk dat memrise een handig hulpmiddel voor me is om sneller meer woorden te leren. Bijvoorbeeld in wat verloren tijd tijdens wachten, reizen, of bankhangen. Benieuwd hoe snel ik de taal en vooral de uitspraak een beetje onder de knie krijg.

 4. says: Arthur

  Ik zat echt letterlijk net te kijken of ik mn Zweeds niet weer eens moest gaan opfrissen.
  want al bijna twintig jaar geleden ? dat ik t in een internationaal klasje geleerd heb.
  Dank voor de tip en hjälp dus!

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *