Skansen; Zweeds openluchtmuseum en dierentuin

Skansen ingang
Ingang Skansen door Simon Lokko


Skansen is een openluchtmuseum je alles kunt vinden waar Zweden zo bekend om is. Je vindt er de karakteristieke rode huisjes, veel natuur, elanden en andere wilde dieren. Een bezoek aan Skansen voert je in een aantal uur langs de geschiedenis van Zweden en de dieren die het land rijk is. Tijd dus voor een blog over deze populaire attractie voor zowel zweden als toeristen!

Geschiedenis
Het openluchtmuseum en dierentuin Skansen werd in 1832 opgericht door Artur Hazelius, een Zweedse leraar. Op het eiland Djurgården creëerde Hazelius een museum waar het Zweden van voor de industriële revolutie kon worden bekeken. Bijna alle gebouwen in het museum zijn door Hazelius gekocht in alle delen van Zweden en vervolgens naar het Stockholmse eiland verscheept, waar ze weer zorgvuldig in elkaar werden gezet. Later werden ook meer dieren aan het park toegevoegd, zoals beren, lynxen en elanden.

Skansen
Uitzicht over Djurgården vanuit Skansen


Het museum

Tegenwoordig is Skansen een populaire trekpleister voor toeristen die afreizen naar Stockholm. In het park zijn allerlei gebouwen te vinden waarin eeuwenoude ambachten worden uitgeoefend. Voorbeelden zijn de glasblazerij, pottenbakkerij en de ambachtelijke bakker. Ook kunnen bezoekers een kijkje nemen in oude boerderijen, woningen, scholen en kerken. Op deze manier komen de bezoekers van Skansen meer te weten over het leven in het Zweden van vroeger. Naast geschiedenislessen kun je in Skansen ook terecht voor dieren. Zo zijn er in het park bruine beren, uilen, otters, zeehonden, elanden en nog veel meer dieren te zien. Alle dieren uit het park (aquaria niet inbegrepen) zijn ook in de Zweedse natuur te vinden.

Skansen geeft bezoekers ook een inkijk in verschillende Zweedse feestdagen. Zo kun je in het museum feestdagen als Kerstmis, Midzomer en Lucia vieren. Acteurs vertellen je alles over de geschiedenis en tradities van de feestdagen.

Waarom bezoeken?
Als het weer een beetje meewerkt, is Skansen zowel in de zomer als winter de ideale bestemming voor een dagje uit. In Skansen vermaakt een familie zich gemakkelijk zo’n vijf tot zeven uur met alle historische verhalen, de natuur en de dieren. Daarnaast zijn er voor de kleintjes allerlei activiteiten en speeltuinen. Er zijn verschillende plekken in het park waar geluncht kan worden, of kan worden gestopt voor een fika. Het park ligt op Djurgården en is dus eenvoudig te bereiken.

Tip
De uitleg bij verschillende gebouwen wordt voor een groot deel gedaan door acteurs die niet altijd even spraakzaam zijn. Indien je actief vraagt over de geschiedenis van bepaalde dingen, zullen ze echter altijd uitgebreid uitleg geven.

Prijzen
De prijzen voor toegang staan hieronder vermeld. Voor enkele attracties in het park, zoals de bergtram, dient apart betaald te worden. Kijk op de website van Skansen voor actuele prijzen.
Kind 6-15 jaar – 70 SEK
Volwassene – 220 SEK (wintermaanden 160 SEK)
Gepensioneerde – 200 SEK (wintermaanden 140 SEK)

Openingstijden
In de zomermaanden is het openluchtmuseum geopend van 10.00 in de ochtend tot 17.00 ‘s avonds. In de wintermaanden sluit het park echter vroeger zijn deuren. Om de openingstijden op jouw bezoekdag te bekijken, is het aan te raden de website van Skansen te raadplegen.

Adresgegevens Skansen
Djurgårdsslätten 49-51
11521 Stockholm

Website
http://www.skansen.se

Dichtstbijzijnde metrostation
Karlaplan

Ander openbaar vervoer
Tram 7 vanaf Sergels Torg brengt je ook naar Skansen.
Tenslotte kun je vanaf Slussen de Djurgårdsfarjan nemen, een boot die je in 10 minuten naar Djurgården brengt. Tickets voor de Djurgårdsfarjan kosten 38 SEK.

Written By
More from Stockholmblog
Gamla Stan in de nacht
Afgelopen week verhuisde ik naar de binnenstad van Stockholm. Naar Gamla Stan,...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *