Pepparkakshus op Skeppsholmen – 2019

Pepparkakshus-Arkdes-2019

Zweden kent vele tradities tijdens en rondom de kerstperiode. Uiteraard wordt elke woning versierd met adventssterren, wordt er glögg gedronken en wordt Lucia gevierd. Een andere diepgewortelde traditie is het bakken van pepparkakor. Deze koekjes, die iets weghebben van speculaas, komen in allerlei vormen en maten. De fanatiekelingen bouwen daarnaast ‘pepparkakshus’, heuse huisjes van deze koekjes.

In Arkdes, een dependance van Moderna Museet, kun je tot en met 5 januari 2020 een tentoonstelling van Pepparkakshus bezoeken. Hier niet enkel lieflijke Zweedse huisjes van koek, maar ook meer complexe bouwwerken. Het thema van de tentoonstelling dit jaar is “Heet”, en daar gaven de bouwers verschillende invullingen aan. Zo valt er een vulkaan te spotten in Arkdes, naast een bouwwerk met als thema Greta Thunberg en Paradise Hotel.

De jaarlijks terugkerende tentoonstelling laat vooral kinderen in verbazing naar de bouwwerken staren en denken “is dat echt allemaal eetbaar?” De tentoonstelling in Arkdes is tot en met 5 januari 2020 te bezoeken in Moderna Museet op Skeppsholmen. De openingstijden van Arkdes zijn te raadplegen op de website en toegang is altijd gratis! Hetzelfde geldt overigens voor Moderna Museet en 17 andere musea in en rond Stockholm.

Skeppsholmen is een eiland in de binnenstad van Stockholm en is gemakkelijk te bereiken vanaf metrostation Kungsträdgården (blauwe lijn). Er gaan ook enkele buslijnen naar Moderna Museet.


Arkdes
Exercisplan 4
Skeppsholmen
Stockholm

Dichtstbijzijnde metrostation: KungsträdgårdenTags from the story
, , , ,
Written By
More from Anthony
Stockholms grootste kanelbullar bij Café Saturnus?
Er zijn maar weinig tradities zo diep geworteld in de Zweedse samenleving als...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *