Kräftskiva – nazomers kreeftfeest

Kräftskiva

De Zweedse cultuur kent verschillende terugkomende feestdagen en gewoontes die buiten Scandinavië minder bekend zijn. Zo is daar bijvoorbeeld Kanelbullens dag en Midzomer (nee, niet zoals in de film!). Minder bekend, maar daarom hier niet minder populair, is de kräftskiva, ofwel nazomerse kreeftenfeestjes. Zet je feesthoedje op, dan vertel ik je meer!

Een Kräftskiva is oordpronkelijk een feest om het kreeftenseizoen in Zweden te vieren. Dat tegenwoordig nog maar weinig kreeften die verorberd worden op de feestjes uit Zweden komen, mag de pret niet drukken. De feestjes worden vaak in (binnen)tuinen georganiseerd, maar kunnen met het onvoorspelbare Zweedse weer natuurlijk ook binnen gevierd worden.

Het meest belangrijke gerecht tijdens kräftskivor is, zoals je wel kunt raden, de gekookte rode rivierkreeft. Ze worden gebruikelijk geserveerd met dille en bijgerechten zoals een salade, brood en västerbottenpaj. Vergeet daarnaast Aquavit niet, dat gedronken wordt na het gezamelijk zingen van Zweedse liedjes, zogenaamde snapsvisor.

Kräftskiva

De charme van het nazomerse feest ligt hem deels in het contrast tussen het redelijk luxeuze hoofdingrediënt (de kreeften) en de banale viering met gekke feesthoedjes, eerder genoemde liedjes en bont versierde tuinen en eettafels. Ben je in augustus of september in Zweden, dan is het absoluut aan te raden een kräftskiva bij te wonen of te organiseren!
Zit dat er niet in, dan zijn er ook enkele restaurants in de stad waar je je gedurende augustus tegoed kunt doen aan de kreeften.

Tags from the story
, ,
Written By
More from Anthony
Rosenhill – hemelse community buiten Stockholm
Inmiddels mag ik Stockholm al acht jaar mijn thuis noemen. Gedurende deze...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *