Glögg, Zweedse glühwein

Glögg
Ellemat.se

Denk je aan de kerstperiode, dan denk je in Duitsland (en Nederland) aan kerstmarkten met warme glühwein. De Zweden hebben echter een eigen variant: Glögg, een warme drank die vooral in november en december razend populair is. Maar wat is deze Zweedse kerstdrank eigenlijk?

Dit artikel is deel van de serie “Zweedse winterse tradities“, waarin je meer leert over de Zweedse cultuur.

De Zweedse versie van glühwein wordt vaak gemaakt van rode wijn die gekookt worden met suiker en specerijen als kaneel, kardamom, gember en kruidnagels. Na minstens een uur te hebben gekookt wordt de glögg afgekoeld en vervolgens voor het serveren weer verwarmd. In de drank worden vaak amandalen en rozijnen geserveerd. Glögg is dus relatief eenvoudig zelf te maken, maar wordt over het algemeen vaak in winkels gekocht. Glögg is over het algemeen wat zoeter en kruidiger dan Glühwein.

Årets
Zeg je Glögg, dan denken veel Zweden automatisch aan het merk Blossa. Dit glöggmerk brengt naast de traditionele varianten jaarlijks een speciale glöggversie uit, die vervolgens verkocht wordt in een mooi ontworpen fles. Deze flessen worden door menig Zweed verzameld vanwege hun unieke designs. Dit jaar (2019) heeft de glögg van het jaar, ofwel Årets Glögg, de smaak van kokos en passievrucht. Årets Blossa is bij vrijwel alle vestigingen van Systembolaget in Zweden te koop.

Blossa-årets-glögg

Waar te koop (in Zweden en Nederland)
Er zijn verschillende Glöggvarianten te koop. De normale versie van de drank heeft een alcoholpercentage van rond 13% en mag dus enkel in Systembolaget, de staatsslijterijen, worden verkocht. Daarnaast is er glögg met een laag alcoholpercentage de koop in reguliere supermarkten. Tenslotte kun je in diezelfde supermarkten ook alcholvrije glögg vinden. Het merk Blossa is veruit het populairst, maar er zijn verschillende merken op de markt.

In Nederland verkoopt IKEA Zweedse glühwein. In het thuisland verkoopt IKEA vanwege de strenge alcoholregels geen alcoholhoudende versie van de drank.Written By
More from Anthony
Voortaan gratis toegang tot 18 Zweedse musea
Stockholm heeft, zoals de meeste hoofdsteden, een rijke collectie aan verschillende musea....
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *