Flemingsbergsskogen – natuur vlakbij de stad

Flemingsbergsskogen

Stockholm is in veel opzichten een metropool; er wonen meer dan een miljoen mensen en ook toeristen weten de stad meer en meer te vinden.
Het fantastische bos Flemingsbergsskogen is echter een relatief onbekend stuk natuur ten zuiden van Stockholm, makkelijk te bereiken met de pendeltåg vanuit de binnenstad.

Flemingsbergsskogen is zoals gezegd niet heel bekend in Stockholm, hetgeen betekent dat je tijdens een bezoek aan het bos bijna niemand tegenkomt.
Flemingsbergsskogen is een natuurreservaat waar de natuur zijn eigen gang kan gaan. Omgevallen bomen blijven in het bos liggen en het bos wordt zoveel mogelijk met rust gelaten. Het bos is dan ook dichtbegroeid en met een beetje geluk kun je konijnen, reeën en vossen tegenkomen. Een geweldige plek om een dag door te brengen!

Hoe te bezoeken
Flemingsbergsskogen is eenvoudig te bereiken vanaf Stockholm Centraal met de pendeltåg. Het station bij het bos heet Flemingsberg en ligt op iets minder dan 20 minuten van Stockholm Centraal. Elke trein richting Södertälje Centrum en Tumba komt langs Flemingsberg.

Vanaf het station is het ongeveer 10 minuten lopen tot de bosrand. Op onderstaande afbeelding zie je een eenvoudige route, maar zolang je vanaf het station in Oost/zuidoostelijke richting wandelt, zul je al snel bij het bos uitkomen. Op de website van SL lees je details over de route. 

Denk aan de voorbereiding!
Zweedse bossen staan (natuurlijk!) niet bekend om hun goede horecagelegenheden. Denk er dus aan om voldoende eten en drinken mee te nemen voordat je op pad gaat. Gelukkig ligt er direct naast Flemingsberg station een grote ICA Maxi waar je kunt shoppen voor je het bos in gaat.

Flemingsbergsskogen heeft  enkele gemarkeerde routes in het natuurgebied. Toch is het verstandig om een telefoon met gps-functie mee te nemen, zodat je je weg terug kunt vinden.

Bosbessenmania
 Een van de bezienswaardigheden in het bos zijn sporen van een oude nederzetting op een heuvel (Stensättra Fornborg), met een geweldig uitzicht over de omgeving. Een andere tip is om het bos gedurende de zomermaanden te bezoeken, aangezien het bos vol staat met bosbessenstruiken. Neem een plastic tasje mee voor het plukken!

Al met al is Flemingsbergsskogen een perfect natuurgebied voor iedereen die de Zweedse natuur wilt zien tijdens een bezoek aan Stockholm. Andere opties zijn Tyresta Nationalpark en Lida Naturreservat.

Written By
More from Anthony
Brunch bij Mornington Hotel
Als er iets is, waar Stockholmers gek op zijn in het weekend,...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *