Betalen in Zweden; de Zweedse kroon

Zweedse kronen

Hoewel Zweden bij de Europese Unie hoort, zul je maar bij weinig winkels in het land terecht kunnen met je eurobiljetten en munten. In Zweden wordt namelijk betaald met de Zweedse kronen, de valuta die in 1873 is ingevoerd. In een referendum in 2003 stemde een meerderheid van de Zweedse inwoners tegen de invoering van de euro.

Muntgeld
De Zweedse kroon kent vier verschillende muntstukken. Deze hebben een waarde van 1, 2, 5 of 10 kronen. In de praktijk zul je met contante betalingen al snel veel muntstukken van 1 kroon in je portemonnee hebben.

Briefgeld
Er zijn zes verschillende bankbiljetten in Zweden met een waarde van 20, 50, 100, 200,  500 en 1000 Zweedse kronen. Op ieder bankbiljet staat een bekend Zweeds persoon . Zo vind je op een tjugolapp (een biljet van 20 kronen) Astrid Lindgren en op een biljet van 100 kronen de Zweedse legende Greta Garbo.

Wil je meer lezen over alle verschillende soorten briefgeld in Zweden, neem dan een kijkje op de website van Sveriges Riksbank.

Creditcard en pinnen
Zweden is een enorm digitaal land. Daarom worden heel erg veel betalingen met bankpassen gedaan. In Stockholm rekent het merendeel van de mensen af met een betaalkaart. Vaak moet je als verificatie je pincode invoeren, soms is een handtekening voldoende. Je kunt met je Maestro bankpas bij alle automaten terecht. Let op, sommige banken hebben buitenlandse betalingen standaard geblokkeerd. Je moet je bank dan bellen om pinbetalingen in het buitenland (tijdelijk) toe te staan.

Aangezien betalen met een betaalkaart of creditcard de norm is, is het eigenlijk niet nodig om geld op te nemen. Wil je dit echter wel doen, pin dan geld bij een automaat in de stad en niet een wisselkantoor. Denk er ook aan om bij de conversiekoers altijd Zweedse kronen te kiezen. Doe je dat niet, dan betaal je een stuk meer dan de actuele wisselkoers.

Wisselkoers
Lange tijd was Zweden voor Nederlanders erg duur. De Zweedse kroon stond erg hoog ten opzichte van de Euro waardoor het financieel niet erg aantrekkelijk was om naar het hoge noorden af te reizen. Gelukkig is dit in de laatste jaren veranderd en is een reis naar Stockholm goed te betalen.

Tags from the story
, , , ,
Written By
More from Stockholmblog
Schaatsen in Kungsträdgården
Zweden zijn, net als Nederlanders, dol op schaatsen. De schaatsbaan in de...
Read More
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *