Alcoholprijzen in Zweden

Logo systembolaget

Als ik aan Nederlanders vertel dat ik in Zweden woon, zijn er bijna altijd twee gespreksonderwerpen die volgen: “Is het daar niet altijd koud?!” en “Alcoholprijzen zijn daar schrikbarend hoog!”. In dit artikel hoop ik in ieder geval een van deze onderwerpen wat meer uit te leggen.

Zweden en alcohol

Zweden heeft een lange geschiedenis van problemen met alcoholmisbruik en het illegaal stoken van alcohol door de bevolking. Al meer dan 150 jaar probeert de Zweedse regering alcoholmisbruik/gebruik te begrenzen, sinds 1955 gebeurt dat door middel van Systembolaget. Systembolaget is een slijterijketen, beheerd door de Zweedse overheid. Systembolaget heeft het alleenrecht op de verkoop van alcohol aan consumenten, hetgeen betekent dat supermarkten bijvoorbeeld geen dranken met meer dan 3,5% alcohol mogen verkopen.

Systembolaget

Als Nederlanders zul je ongetwijfeld moeten wennen aan het idee dat de overheid als enige alcohol mag verkopen. Er zitten echter ook voordelen aan Systembolaget. Zo heeft elke vestiging van de slijterij een zeer ruime selectie aan dranken, waardoor je kunt kiezen uit honderden verschillende soorten wijn en bier. Als een vestiging een bepaalde wijn niet in het assortiment heeft, is er vaak nog de mogelijkheid het alsnog te bestellen. Een voordeel vergeleken met de wijnselectie bij een Nederlandse buurtsuper!

De medewerkers van Systembolaget zijn speciaal getraind voor hun baan, hetgeen betekent dat je altijd om hulp kunt vragen bij het vinden van de juiste wijn.

Interieur Systembolaget
Hoe een gemiddelde Systembolaget eruit ziet.


Nadelen? Die zijn er natuurlijk ook. Op doordeweekse dagen zijn de openingstijden van Systembolaget prima, in Stockholm zijn de meeste vestigingen tussen 10.00 en 19.00 uur geopend. Op zaterdag sluiten de deuren echter al om 15.00 uur. Op zondag zijn alle slijterijen gesloten.

De prijzen? Die zijn eigenlijk heel goed te doen. Een prima fles wijn is al te koop voor 8 á 9 euro, bier kost tussen de 1 á 4 euro per blikje/flesje, afhankelijk van het merk. Sterkere dranken als rum of wodka zijn in Zweden wel een stuk duurder dan in Nederland. De minimumleeftijd voor het kopen van alcohol in Systembolaget is 20 jaar.

Alcohol in restaurants en bars

So far, so good, qua prijzen in de slijterijen valt het dus eigenlijk best mee. Maar als je Stockholm als toerist bezoekt, is de kans veel groter dat je te maken krijgt met de alcoholprijzen in het Zweedse uitgaansleven. En daar is een groter verschil te merken dan wat Nederlanders (en belgen) gewend zijn.

Ga er rustig van uit dat je in een restaurant of bar gemiddeld zo’n 7 euro neer moet tellen voor een glas bier, vaak 0,4 liter. Hiervoor krijg je dan vaak de goedkoopste variant. Een glas wijn kost tussen de 9 en 12 euro. ouch!
Voor een cocktail moet in sommige bars meer dan 15 euro afgetikt worden. Flink aan de prijs dus, vergeleken met de meeste plekken in Nederland. Voor budgetreizigers heeft Stockholm gelukkig vele barretjes waar goedkope biertjes te krijgen zijn (tussen de 3 en 5 euro voor een halve liter).

Conclusie: belachelijk duur of niet?

Uit bovenstaande kunnen we dus te conclusie trekken dat alcohol in Zweden een stuk duurder is dan veel steden in Nederland en België. In de slijterij vallen alcoholprijzen echter allemaal wel mee, en veel zweden hebben andere methodes om goedkoop alcohol te komen. In restaurants en bars is vooral sterke drank echter flink aan de prijs. Oppassen dus voordat je achteloos een rondje cocktails bestelt!


Written By
More from Anthony
Vlieg naar Stockholm met Scandinavian Airlines
Bij het boeken van een vliegreis, zie je vanwege alle verschillende luchtvaartmaatschappijen al...
Read More
Join the Conversation

1 Comment

  1. says: Caroline Hviid

    Zweden kent dezelfde tijdszone als Nederland. De zomermaanden in Zweden staan bekend om hun vele uren daglicht, terwijl het in de wintermaanden in sommige noordelijke delen helemaal niet licht wordt. Het voltage in Zweden is gelijk aan dat in Nederland, maar drietandstekkers kunnen qua vorm afwijken. Dus kijk even goed naar de stekker die je gebruikt.

Leave a comment
Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *