Ontdek de Zweedse hoofdstad

Grind tussen je kiezen

122 0

De Stockholmse winter kent dagen, soms zelfs weken, waarop het lijkt alsof je in een sprookje leeft. Sneeuw daalt zachtjes neer in de straten terwijl een waterig zonnetje elk oppervlakte doet glinsteren.

Dit zijn de dagen waarop ik en alle andere Stockholmers hun camera pakken voor die perfecte Instagramfoto’s. De minder mooie winterdagen, daar denken we het liefst niet aan.

Naast part-time winterwonderland is Stockholm bovenal een Europese hoofdstad met miljoenen inwoners die koste wat kost moet blijven draaien. Hoe de Zweden dat doen als koning winter het land in z’n macht heeft? Een flinke portie doorzettingsvermogen, sneeuwschuivers en tienduizenden kilo’s grind.

Grind, hoor ik je denken? Ja, grind. Zoals Nederlanders hun tuin volgooien met grind want ‘lekker makkelijk, toch?’, gebruiken de Stockholmers het grind om hun wintermaanden iets draaglijker te maken. Grind strooien op besneeuwde en ijzige straten helpt namelijk een stuk beter tegen gladheid dan strooizout, zeker als de temperatuur onder de -5 celsius is. Het is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker dan zout!

Het nadeel van al dat grind is dat je het overal terugvindt. Ondanks het feit dat ik als een échte Zweed mijn schoenen thuis gewoon bij de voordeur al uittrek, weet het grind altijd een weg te vinden naar de meest vreemde plaatsen. In mijn sokken: grind. Tegen de keukenplinten: grind. In mijn laptoptas, in de badkamer en tussen de kussens van de bank: grind!

Zo’n 100 kilo grind begint aan de reis van een bulldozer naar mijn wintersokken.
Terwijl velen bij het verschijnen van de gruslådor in het straatbeeld elk najaar zullen denken aan nostalgische winterplaatjes, denk ik vooral aan het feit dat Stockholm tot ver in de lente zal slenteren door zo’n 40 MILJOEN kilo grindMaar dat vertellen de reisgidsen en Instagram je uiteraard niet, daar is enkel plaats voor plaatjes van die magische winterdagen.

Leave A Reply

Your email address will not be published.